Thursday, December 25, 2014

Teruskan

Bismillah.

Saya manusia biasa
Saya juga ada banyak kelemahan, keburukan saya sendiri
Saya akui itu
Nobobody is perfect. Itu fakta.

Terkadang saya stress, marah, kecewa dengan persekitaran 

"Asyik-asyik aku ja yang bersihkan toilet. Housemates yang lain tak nak tolong ka? Aku pun busy jugak, banyak kerja jugak" Saya mengeluh

"Asyik aku ja yang sapu rumah. Orang lain tak nampak ka dah kotor ni?" Saya mengeluh lagi

"Asyik aku ja yang angkatkan kain baju housemate kalau hujan, tapi baju aku habis lencun tak da orang tolong angkat pun kalau aku tak da di bilik" Saya mengeluh lagi dan lagi

"Asyik aku ja yang kena dengar kisah dia. Dia sedikit pun tak endah bila aku nak meluah" Saya jadi bosan

Namun, jika difikirkan semula, saya beristighfar panjang....

Saya bertanya pada diri sendiri, "Bosankah aku pada memberi kebaikan?"
Sudah banyakkah pahala saya? sampaikan saya tidak mahu lagi menabur kebaikan
Lupakah saya bahawa tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang dibawah?
Sedangkan saya selalu mengingatkan diri saya sendiri bahawa sebaik-baik manusia adalah manusia yang banyak manfaatnya kepada insan lain

Boleh jadi dengan semua-semua itu adalah ingatan dari Allah untuk saya belajar tentang erti ikhlas yang sebenar
Boleh jadi dari setiap kebaikan yang saya berikan itu, menjadi kebaikan untuk saya sebenarnya
Boleh jadi juga dengan semua itu berbuah tiket untuk saya ke syurga kelak
Boleh saja begitu...

Lalu, pesan pada diri
Berhentilah mengeluh
Teruslah memberi kebaikan
Ikhlaskan hati
Namun, jangan jadi seperti lilin
Menerangi, namun membakar diri
Memberilah dengan bijak
Jangan sampai dipijak
Memberilah dengan kasih sayang
Tapi jangan sampai diri melayang



Birthday

Bismillah. Alhamdulillah.

24 Disember. Yes, it's my birthday
Thanks for all wishes and prayers for me
I turned to 25 years old
For me it is not just a number
It's more as reminder
To remind us how long we have been live in this world
and for sure, to remind us that death is nearly coming 

hahaha.. wanna sing this song..happy birthday to me. Thanks mum n dad..

Sunday, December 21, 2014

Cerita Kita

Bismillah.

Manusia, ironinya lebih banyak bercerita berbanding mendengar
That's a fact. Ramai pasti men'iya'kan
Percaya atau tidak
Cuba perhatikan, dalam perbualan
Kita lebih banyak bercerita perihal diri sendiri
Cerita tentang 'aku, family aku, aku dulu macam ni macam tu, aku pulak, lagi, lagi dan lagi'
Kita lebih suka mendengar suara sendiri
Berbanding mendengar suara hati orang lain

Lebih dasyat lagi
Bila bertemu dengan insan yang perasan 'serba tahu'
Selalu ingin menang, dia saja yang betul
Dia saja yang tahu semua
Orang lain umpama tiada apa pada pandangan mereka
Cantas mencantas bicara, itu menjadi habit kebiasaan tanpa rasa bersalah

Aduhai teman,
Sedarlah bicara ini bukan bicara di mahkamah yang perlu menang sentiasa
Bicara kita itu perlu ada perkongsian, fair and square
Sesekali pinjamkan telinga itu untuk orang lain
Sedarkah kita dikurniakan dua telinga dan satu lidah
Hikmahnya, agar kita lebih banyak mendengar berbanding berkata-kata

Aduhai teman,
Sesekali senyaplah seketika
Mungkin saja pada insan lain itu ada rasa yang terpendam
Mungkin saja teman kita itu sangat perlukan seseorang untuk meluah rasa
Walau kita tidak mampu untuk menghulur bantuan
Sekurang-kurangnya luangkan masa kita untuk insan lain
Siapa tahu, dalam kisah mereka
Terselit hikmah buat kita ambil pengajaran
Siapa tahu, dalam cerita mereka itu
Tamparan buat kita yang selalu lupa

Sesekali, pesan pada diri
Mohon untuk senyap
Pandanglah insan lain dengan kasih sayang
Hargai cerita kita dan cerita mereka
Moga-moga dengan mendengar cerita mereka itu
Mampu meraih kasih sayang sesama kita, dan Dia juga


Friday, December 19, 2014

Tinggal Kenangan

Bismillah.

Hari ni terdetik hati untuk membaca post-post lama
Membaca hasil nukilan sendiri sejak pertama kali melakar kisah di teratak ini
Mengimbau kembali siapa saya suatu ketika dulu
Mencuba mengait semula memori yang kian saya lupakan
Yang pastinya ada suka, ada duka, yang menjadikan siapa saya pada hari ini

Namun baru saya sedar
Yang sebahagian post-post lama saya 'cannot be found'
Mungkin dulunnya blog ini didaftarkan sebagai qaulansadidan
Dan bila tukar url baru menyebabkan post-post lama ter'delete' automatically
Saya kecewa, sedih...

Tapi tidak mengapa
Jika difikirkan semula
Saya bersyukur
Mungkin ini cara Allah tutup aib saya 
Benar, tidak semua dalam hidup ini perlu diceritakan secara public
Tidak semua cerita hidup saya perlu saya khabarkan

Mungkin juga ini ruang untuk saya melupakan sebahagian dari saya yang dulu
Tazkirah untuk saya menapak terus ke hadapan
Melangkah dan terus melangkah
Usah menoleh ke belakang lagi
Buat apa berpaling jika ia menyakitkan

Yang dulu, biar jadi kenangan
Simpan ia kukuh cuma dalam kotak ingatan
Menjadi bicara rahsia antara kita dengan Pencipta
Kerana Dia tahu semua tentang kita
Meski pada kita semua tinggal kenangan...


Saturday, December 13, 2014

Bukan Milik Kita

Bismillah.

Dalam hidup ini
Terkadang kita sangka banyak benda punya kita
Namun hakikatnya kita selalu lupa
Bahawa kita tidak punya apa
Dari sekecil-kecil perkara hingga yang besarnya
Semua bukan milik kita

Kalau bukan kita punya
Lalu, punya siapa?
Punya Allah!
Semua ini pinjaman semata
Sampai masanya nanti Dia tarik semula
Bila-bila masa, di mana jua
Pasti bisa, bila saja Dia berkehendakkan ia

Dalam hidup ini
Pesan pada diri
Letakkan dunia ini hanya di telapak tangan
Usah letak jauh di hati
Kerana jika letak di hati
Suatu saat kita pasti kecewa
Dunia ini hanya hiasan, persinggahan semata

Pesan juga pada diri
Hidup di dunia perlu jadi hambaNya yang bertaqwa
Bagaimana bisa kita hidup di dunia ini tanpaNya
Sedang kita tiada apa tanpaNya
Usah sesekali sombong dan angkuh
Usah jua berasa dengki dan iri pada insan lain
Kerana yakinlah bahawa Dia pengatur hidup kita
Dia Maha Bijaksana
Dia Maha Kaya
Dia empunya semua

Sedarlah dalam apa yang kita ada
Semua bukan milik kita..

 "Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui."  (Surah Al-Ankabut: 64)

“Wahai anak Adam, juallah duniamu untuk akhiratmu, nescaya kamu untung di keduanya, dan janganlah kamu jual akhiratmu untuk duniamu, kerana kamu akan rugi di keduanya. Persinggahan di dunia ini sebentar,sedangkan tinggal di akhirat sana sangatlah panjang.” (As-Syahid Imam Hassan Al-Banna )




Tuesday, December 9, 2014

Dari Hati

Bismillah.

Bicaralah biar dari hati
Bukan sekadar dengan lidah
Kerana bicara dari hati itu 
Akan terus jatuh ke hati

Menulislah biar dari hati
Bukan sekadar dengan jari
Semoga tulisan dengan hati itu
Mampu memberi kesan pada qalbu

Lakukan apa saja
Biarlah dari hati
Bukan dengan emosi semata
Namun, jagalah hati itu agar ianya tidak mati

Tuhan...kurniakan kami hati
Hati yang dekat padaMu
Agar sepanjang jalan hidup ini
Sentiasa bersamaMu..


Friday, December 5, 2014

Si kecil dan Cinta

Bismillah.

Si Kecil dan Cinta
Meski cuma kecil, dia juga manusia biasa
Punya hati, punya naluri dan juga cinta
Yang cintanya sentiasa berselindung di balik tirai haya'

Si Kecil dan Cinta
Cerita mereka belum bermula
Cuma dalam hati, ada tersimpan harapan 
Harapan untuk bersatu kelak
Bukan cuma di dunia, juga di sana kelak

Si Kecil dan Cinta
Semoga rasa itu sentiasa dalam jagaanNya
Semoga rindu yang bersemi terus terpelihara
Hingga masanya tiba..


Tuesday, November 25, 2014

Langkah ini

Semakin hari jalannya terasa semakin jauh
Semakin penuh dengan ranjau berduri
Tertusuk duri, tersadung dek akar itu sudah lumrah
Air mata, itu juga teman

Seharusnya, jika jalan semakin sukar
Diri juga semakin kuat
Umpama karang di lautan
Walau dihempas badai sekali pun tetap utuh
Seharusnya begitu

Namun, saya cuma manusia kerdil dan lemah
Sering saja saya lemah dipertengahan jalan
Terjatuh jauh ke dalam gaung dalam dan gelap gelita
Saya menangis, merintih mengharap pertolongan
Mengharap moga ada tangan-tangan yang sudi menghulur
Mujur DIA ada
Sentiasa ada bila saja diperlukan
Moga dalam diri ini sentiasa ada DIA
Kerana tanpaNYA, pasti saya tidak bisa bangkit semula

Terima kasih, ya ALLAH..


Monday, October 27, 2014

Buaya

Saban hari, ada ja dengar cerita kawan2 yang mengeluh pasal 'teman lelaki'
Sampai suatu saat, saya naik rimas
Bukan rimas dengan cerita mereka, tapi rimas dengan perangai 'buaya2' itu
Alahai insan bernama lelaki..jangan jadi buaya!



Terkadang saya hairan, benar saya sukar mengerti mungkin sebab saya tidak banyak pengalaman
Mungkin juga sebab saya kurang endah dengan perangai2 spesis tersebut sebelum ini
Jujurnya, saya tidak mengerti apa yang mereka mahukan
Saya melihat sekeliling, tergamaknya sang suami menikah lain sedangkan sang isteri itu sempurna dan solehah
Apa sebenarnya yang sang suami itu cari?
Tergamaknya si lelaki itu memutuskan tali pertunangan dan menikah dengan sahabat baik tunangannya sendiri
Apa sebenarnya yang dia mahu?
Sampainya hati si teman lelaki bermain kayu tiga dengan wanita lain sedangkan janji manis telah dipateri sejak awal perhubungan mereka
Apa sebenarnya motif lelaki itu?
Dan tidak sedikit lelaki yang asyik bertukar-tukar pasangan, main tarik tali, permainkan perasaan wanita
Tidak keterlaluan juga jika saya katakan, spesis yang suka mempermainkan wanita itu yang dikatakan 'buaya'!!
Maaf, namun saya juga tidak menafikan masih ada lelaki yang baik, soleh di luar sana
Tidak adil jika saya menghukum semuanya adalah 'buaya' hanya disebabkan wujudnya kelakuan sebahagian cuma

Namun, saya juga tidak meletakkan salah itu semua pada lelaki
Kerana wanita juga pada saya harus ada prinsip dalam perhubungan terutama sebelum si dia menjadi halal pada kita
Wanita, jangan terlalu mudah percaya
Wanita, jangan terlalu mudah meyerah
Wanita, jangan terlalu rapuh hati
Cekalkan hati, kuatkan iman, jadilah wanita yang teguh..seteguh karang 

Duhai lelaki,
Mohon jangan jadi 'buaya'
Jangan sesekali permainkan hati kaum sejenis saya
Bukankah lelaki itu diciptakan sebagai pelindung bagi wanita?
Lupakah kalian, bahawa islam itu sangat menghormati wanita?
Lalu, mengapa menjadi 'buaya' yang hanya suka 'menerkam'?

Sungguh, saya takut
Takut di uji dengan 'buaya'
Semoga Allah melindungi kita semua
Semoga Allah perteguhkan hati dan iman ini..
Pertemukan daku dengan lelaki yang baik dari sisiMu, bila tiba saatnya nanti...Amiiin..

Monday, October 6, 2014

Dahlia

Bismillah.

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran atas nikmat dan kurnia-Nya
Terkadang ada nikmat yang tidak disangka-sangka
Banyak juga nikmat yang hadirnya kurang disedari
Namun nikmat yang paling dihargai adalah nikmat yang datangnya selepas kesusahan.

Alhamdulillah selepas bersusah payah, merempat di bilik kawan
Akhirnya saya dapat bilik sendiri
Kolej Dahlia- walaupun jaraknya jauh sedikit daripada blok Kolej Allamanda
Namun, saya tetap bersyukur
Bukan sedikit air mata yang menitis mengenangkan pedihnya hati berurusan dengan pihak kolej
Bukan sedikit peluh yang menitis mengangkat barang berpindah randah
Sungguh, lebih kurang sebulan yang lepas, Allah benar-benar menguji saya

Atas dasar keyakinan bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmah
Walau baik, walau buruk sekalipun
Pasti Allah telah mengatur sesuatu untuk kita
Allah sedang berbicara kepada kita, mengajarkan kita tentang erti menjadi hambaNya
Justeru, duhai Rabb yang Maha Tinggi..
Kurniakan daku kefahaman dalam memahami hikmah disetiap dugaanMu yang hadir
Agar diri ini bisa menjadi kuat, tabah mengharungi sisa-sisa hidup ini..

Terima kasih Allah..


Saturday, September 27, 2014

Bundle of Work

Bismillah.

I tried to remind myself again and again
Journals..i love you
Books..i love you
Experiments..i love you
Thesis..i love you

I falling love again
Fall to my research
Yah..i will come to you my thesis
Come and finish it faster
Learn everything about it
Don't be stress and don't give up
Whatever happen, face it 
Don't let all of the obstacles control our mind and body
Instead, try to control and solve it

Yes..i live with these papers
i love this bundle of work..
May Allah ease.. =)


Buddies

Bismillah.

Salah satu nikmat yang saya sangat syukuri adalah nikmat berSAHABAT
Alhamdulillah..sepanjang jalan hidup ini Allah masih kurniakan saya sahabat2 
Mereka penghibur hati yang lara
Mereka juga peneman di kala sepi
Malah terkadang mereka juga yang membuat saya sakit kepala..hehehehe..

Tapi, saya tetap bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka semua
Kerana saya meyakini bahawa dengan siapa kita bertemu
Pada siapa kita berteman
Dengan siapa kita saat ini
Walau siapa pun mereka
Mereka adalah insan yang dihantar oleh Allah untuk mengajar kita tentang ERTI HIDUP

Benar, dari mereka2 itu saya banyak belajar
Belajar untuk memperbaiki diri
Belajar untuk memberi dan menerima
Belajar untuk saling mengasihi kerana Allah
Jua belajar tentang erti cinta..ehhheemmmmm....

Sepanjang hidup ini..saya ingin belajar untuk menjadi sahabat yang baik
Teman yang sejati
Seorang anak, kakak dan adik yang baik
InsyaAllah seorang isteri dan ibu yang baik
Terima kasih Allah kerana menghadiahkan saya insan2 yang saya sayangi
Semoga Allah merahmati kita semua..seeru a'la barakatillah..


** ini cuma sebahagian sahaja...mereka ada ramaiiiii lagiiii....hehehehe...

Thursday, September 18, 2014

Comel

Bismillah.

Saya ada feveret baru
Tapi agak lagha..hadoii..
Saya agak 'addict' dengan variety show korea
Especially yang satu ini- THE RETURN OF SUPERMAN   the return of superman  

Mereka sangat comel
Comel dan bijak2 belaka
Saya suka tengok cara ibu bapa mereka didik anak2
Mereka bukan muslim
Tapi cara mereka macam orang muslim

Apapun, didiklah anak dengan baik
Didik dengan iman dan ilmu
Semoga kelak mereka menjadi sebaik2 insan 
Bukan setakat comel di wajah
Tapi juga comel, kiut, ndah pada akhlak dan peribadi

Yang pastinya..mereka ini sangat comel........hehehe...
Daehan yah..mingguk yah..manse yah..saranghae.. =)

Saturday, September 13, 2014

Mudahkan Jangan Susahkan

Bismillah.

Mudahkan jangan susahkan
Saya selalu ingat itu 

"Akak ada bilik (hostel) kosong sik? kamek mok apply diam kolej untuk semester tok jak"

"Ada tu ada, tapi tengoklah dolok. kamek belum update bilit-bilit yang available. Kamek sik jamin dapat ka sik." 

"Owh..mun cam ya, kamek hantar surat permohonan dengan surat sokongan dari supervisor kamek dolok la ya. Emm..bila kamek boleh dapat result?"

"Sik tauk" 

Aihhh..akak ni jawab acu tak acu ja. Sedihnya saya..dalam hati kecik saya berkata "akak, kamek tau kitak banyak kerja nak, tapi ibohla cam ya. padahla bait2"

"Sik pa la kak, kelak kamek datang lagi. terima kasih.."

Alahai akak staf. Ini bukan kali pertama dan saya dah tahu perangai akak tu. saya berlalu dengan sedih.
Entry ini bukanlah untuk meng'complaint' akak staf tu
Cuma untuk melahirkan kekesalan saya
Kadang-kadang saya berasa hairan dengan sikap individu yang bekerja seperti itu
Tidak mengapa la yanti..
Jadikan ia pengajaran, kelak kalau saya bekerja nanti, 
ingat berusahalah untuk berakhlak mulia
Cubalah sedaya upaya untuk mudahkan urusan orang lain
Jangan sakitkan hati orang
Semoga Allah mengampunkan dosa saya dan kakak staf itu.
Doakan saya dapat bilik dalam hostel semester ini
Sungguh saya tidak tahan duduk luar, kerja2 lab saya masih banyak... =(

choose easy ok..

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW bersabda, Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, nescaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sedang kesusahan nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat."


Friday, September 12, 2014

Walimah

Bismillah..

She's one of my bestie
Dulu selalu hang out sama, suka duka bersama, bergossip bersama hahaha..
Kini dia telah jadi milik orang
Alhamdulillah selamat bergelar isteri
Gembira melihatnya

Selamat pengantin baru sahabatku
Selamat menempuh satu lagi episod kehidupan
Semoga berbahagia hingga ke syurga
May Allah bless both of you always
Love you cause of Allah..

Mabrook.. =)

Monday, September 1, 2014

My Study

“The capacity to learn is a gift; the ability to learn is a skill; the willingness to learn is a choice.” 

― Brian Herbert
American Novelist
1947 -

Belajar, belajar dan belajar
Kata Brian Herbert juga 

" For me, life is about learning new ideas, new techniques and new information.  If I lived a hundred lifetimes, I would never learn all there is to learn."

Benar juga
Saya sedang struggle siapkan thesis master saya
Berbaki satu semester (6 bulan) lagi insyaAllah
Doakan semoga segalanya dipermudahkan

Stress memang ada, tipu kalau saya katakan saya tidak stress
Hari2 saya berlalu dengan dunia makmal, dunia thesis, lambakan journal2 yang perlu dibaca
Bangun pagi saja saya sudah terfikir untuk teruskan writing
Namun, saya senang dengan perasaan itu
Dunia penyelidikan bukan saja mengajar saya tentang sains semata-mata
Tapi juga saya banyak belajar tentang hidup
Learn how to survive
Learn how to manage my time well
Learn how to improve myself, digging out all my potential to success
Learn how to make good friends
Everyday..i think i learn a new things
Alhamdulillah..

Semoga jalan hidup ini sentiasa dirahmati-Nya..

Tuesday, August 26, 2014

Masih Ada

Bismillahi Walhamdulillah.

Hari ini saya mengambil keputusan untuk meng'hidup'kan semula blog yang dah bersarang agak lama
Bukan busy bukan juga malas
Tapi terlupa password, dah banyak kali tukar password, last2 lupa dah..adoyaiii..
Dan Alhamdulillah hari ni try2 masukkan password and then..yeahhh..i got it.

Jika dulunya blog ni saya bagi nama Prasasti Cinta Illahi dengan url http://qaulansadidan.blogspot.com
Tapi sekarang saya namakan Pena Sepi dengan url http://penayanti.blogspot.com

Kenapa Pena Sepi??
Sebabnya ia memang sepi pun
Mungkin saja tiada pengunjung
Tapi biarkan saja
Saya tetap mencintai blog ini
Biar ia menjadi madah bicara
Coretan kisah saya
Meski cuma bicara sepi..

Dan, Alhamdulillah saya masih di sini
Masih seperti dulu2 kala
Masih menuntut ilmu di Bumi Kenyalang
Bertemankan suka duka pahit getir hidup
Terkadang saya gembira, banyak kali jua berduka
Sering saja tiada tempat untuk berbicara
Mujur Dia ada
Lantas pena menari melakar segala rasa
Meski cuma pena sepi

Ini pena saya
Pena yanti
Cuma Pena Sepi..

~ Ini pena sepi...

Thursday, January 9, 2014

ALKISAH HIDUP


Perihal hidup penuh warna-warni
Ada bersih putih pasti ada kelam hitam
Ada bahagia disebalik rasa sengsara
Ada gembira disebalik tabir kedukaan
Ada miskin tak kurang juga ada yang kaya
Ada senyuman terkadang ada tangisan
Ada hidup pastinya ada kematian

Segalanya sandiwara sementara
Kita pengisi dunia, kitalah pelakonnya
Jangan digenggam oleh kehidupan
Letakkan kehidupan dalam genggaman
Sesekali kita diduga kancah masalah
Sesekali kita diamuk resah dan gelisah
Kita jua pelayar di ombak kesabaran
Terkadang air,ombak,angin dan mentari
Menduga sejauh mana kesabaran
Warna terbancuh di dunia cakerawala
Siapakah yang dapat menentukannya
Kalau tidak DIA
ALLAH YANG MAHA KUASA!!!

Hadapi hidup dengan senyuman..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...