Saturday, September 27, 2014

Bundle of Work

Bismillah.

I tried to remind myself again and again
Journals..i love you
Books..i love you
Experiments..i love you
Thesis..i love you

I falling love again
Fall to my research
Yah..i will come to you my thesis
Come and finish it faster
Learn everything about it
Don't be stress and don't give up
Whatever happen, face it 
Don't let all of the obstacles control our mind and body
Instead, try to control and solve it

Yes..i live with these papers
i love this bundle of work..
May Allah ease.. =)


Buddies

Bismillah.

Salah satu nikmat yang saya sangat syukuri adalah nikmat berSAHABAT
Alhamdulillah..sepanjang jalan hidup ini Allah masih kurniakan saya sahabat2 
Mereka penghibur hati yang lara
Mereka juga peneman di kala sepi
Malah terkadang mereka juga yang membuat saya sakit kepala..hehehehe..

Tapi, saya tetap bersyukur kerana dipertemukan dengan mereka semua
Kerana saya meyakini bahawa dengan siapa kita bertemu
Pada siapa kita berteman
Dengan siapa kita saat ini
Walau siapa pun mereka
Mereka adalah insan yang dihantar oleh Allah untuk mengajar kita tentang ERTI HIDUP

Benar, dari mereka2 itu saya banyak belajar
Belajar untuk memperbaiki diri
Belajar untuk memberi dan menerima
Belajar untuk saling mengasihi kerana Allah
Jua belajar tentang erti cinta..ehhheemmmmm....

Sepanjang hidup ini..saya ingin belajar untuk menjadi sahabat yang baik
Teman yang sejati
Seorang anak, kakak dan adik yang baik
InsyaAllah seorang isteri dan ibu yang baik
Terima kasih Allah kerana menghadiahkan saya insan2 yang saya sayangi
Semoga Allah merahmati kita semua..seeru a'la barakatillah..


** ini cuma sebahagian sahaja...mereka ada ramaiiiii lagiiii....hehehehe...

Thursday, September 18, 2014

Comel

Bismillah.

Saya ada feveret baru
Tapi agak lagha..hadoii..
Saya agak 'addict' dengan variety show korea
Especially yang satu ini- THE RETURN OF SUPERMAN   the return of superman  

Mereka sangat comel
Comel dan bijak2 belaka
Saya suka tengok cara ibu bapa mereka didik anak2
Mereka bukan muslim
Tapi cara mereka macam orang muslim

Apapun, didiklah anak dengan baik
Didik dengan iman dan ilmu
Semoga kelak mereka menjadi sebaik2 insan 
Bukan setakat comel di wajah
Tapi juga comel, kiut, ndah pada akhlak dan peribadi

Yang pastinya..mereka ini sangat comel........hehehe...
Daehan yah..mingguk yah..manse yah..saranghae.. =)

Saturday, September 13, 2014

Mudahkan Jangan Susahkan

Bismillah.

Mudahkan jangan susahkan
Saya selalu ingat itu 

"Akak ada bilik (hostel) kosong sik? kamek mok apply diam kolej untuk semester tok jak"

"Ada tu ada, tapi tengoklah dolok. kamek belum update bilit-bilit yang available. Kamek sik jamin dapat ka sik." 

"Owh..mun cam ya, kamek hantar surat permohonan dengan surat sokongan dari supervisor kamek dolok la ya. Emm..bila kamek boleh dapat result?"

"Sik tauk" 

Aihhh..akak ni jawab acu tak acu ja. Sedihnya saya..dalam hati kecik saya berkata "akak, kamek tau kitak banyak kerja nak, tapi ibohla cam ya. padahla bait2"

"Sik pa la kak, kelak kamek datang lagi. terima kasih.."

Alahai akak staf. Ini bukan kali pertama dan saya dah tahu perangai akak tu. saya berlalu dengan sedih.
Entry ini bukanlah untuk meng'complaint' akak staf tu
Cuma untuk melahirkan kekesalan saya
Kadang-kadang saya berasa hairan dengan sikap individu yang bekerja seperti itu
Tidak mengapa la yanti..
Jadikan ia pengajaran, kelak kalau saya bekerja nanti, 
ingat berusahalah untuk berakhlak mulia
Cubalah sedaya upaya untuk mudahkan urusan orang lain
Jangan sakitkan hati orang
Semoga Allah mengampunkan dosa saya dan kakak staf itu.
Doakan saya dapat bilik dalam hostel semester ini
Sungguh saya tidak tahan duduk luar, kerja2 lab saya masih banyak... =(

choose easy ok..

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW bersabda, Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, nescaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sedang kesusahan nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat."


Friday, September 12, 2014

Walimah

Bismillah..

She's one of my bestie
Dulu selalu hang out sama, suka duka bersama, bergossip bersama hahaha..
Kini dia telah jadi milik orang
Alhamdulillah selamat bergelar isteri
Gembira melihatnya

Selamat pengantin baru sahabatku
Selamat menempuh satu lagi episod kehidupan
Semoga berbahagia hingga ke syurga
May Allah bless both of you always
Love you cause of Allah..

Mabrook.. =)

Monday, September 1, 2014

My Study

“The capacity to learn is a gift; the ability to learn is a skill; the willingness to learn is a choice.” 

― Brian Herbert
American Novelist
1947 -

Belajar, belajar dan belajar
Kata Brian Herbert juga 

" For me, life is about learning new ideas, new techniques and new information.  If I lived a hundred lifetimes, I would never learn all there is to learn."

Benar juga
Saya sedang struggle siapkan thesis master saya
Berbaki satu semester (6 bulan) lagi insyaAllah
Doakan semoga segalanya dipermudahkan

Stress memang ada, tipu kalau saya katakan saya tidak stress
Hari2 saya berlalu dengan dunia makmal, dunia thesis, lambakan journal2 yang perlu dibaca
Bangun pagi saja saya sudah terfikir untuk teruskan writing
Namun, saya senang dengan perasaan itu
Dunia penyelidikan bukan saja mengajar saya tentang sains semata-mata
Tapi juga saya banyak belajar tentang hidup
Learn how to survive
Learn how to manage my time well
Learn how to improve myself, digging out all my potential to success
Learn how to make good friends
Everyday..i think i learn a new things
Alhamdulillah..

Semoga jalan hidup ini sentiasa dirahmati-Nya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...